Feroviarii renunţă la greva generală programată pentru miercuri

Martie 22, 2011 at 3:02 pm Lasă un comentariu


Preşedintele Federaţiei Mişcare – Comercial, Gheorghe Frăţică, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că după aprobarea bugetelor celor trei companii feroviare în şedinţa de Guvern de duminică, sindicaliştii au renunţat la greva generală programată pentru miercuri.

„Aşteptăm ca unităţile să ne cheme la negocieri pentru a încheia noul contract colectiv de muncă. Deocamdată nu mai putem vorbi despre grevă. Acum avem bugetele aprobate şi putem începe negocierile”, a precizat liderul sindical.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat, marţi, că în perioada „imediat următoare” vor fi semnate contractele colective de muncă de la companiile feroviare.

„Pot face grevă, e libertatea fiecărui cetăţean, dar obligaţia mea este să mă preocup de starea căii ferate şi a angajaţilor, astfel încât România să aibă o cale ferată competitivă pe piaţa europeană. Nu este şi preocuparea lor (a liderilor de sindicat, n.r.)”, a spus Boagiu după o conferinţă de presă.

Ea a arătat că în prezent datoriile şi penalizările de la CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă acoperă 1% din PIB.

Executivul a aprobat, în şedinţa de duminică, prin Hotărâre de Guvern, bugetele companiilor feroviare, dar nu se cunosc date referitoare la acestea, ele nefiind încă publicate în Monitorul Oficial.

Frăţică ameninţa săptămâna trecută, după greva de avertisment, cu greva generală dacă nu se aprobau bugetele.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a venit la şedinţa de miercuri a Guvernului cu proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe acest an al CFR Călători, dar a solicitat amânarea dezbaterii, motivând că doreşte să prezinte spre aprobare bugetele tuturor companiilor feroviare.

Feroviarii au oprit lucrul, miercuri dimineaţă, şi două ore au fost în grevă de avertisment, timp în care circulaţia pe calea ferată a fost blocată, iar trenurile de călători au staţionat în gări sau pe traseu.

Sindicaliştii nu s-au înţeles cu reprezentanţii companiilor feroviare în cazul încheierii noilor contracte colective de muncă, astfel că au decis să respecte calendarul protestelor anunţate. Aceştia spun că nu acceptă diminuarea salariilor şi nici disponibilizări colective.

Preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial a declarat că protestul are loc pentru că nu au fost semnate contractele de muncă la CFR Călători şi CFR Infrastructură.

Contractele colective de muncă au expirat la 31 ianuarie.

Sursa:mediafax.ro

Anunțuri

Entry filed under: Stirile la zi. Tags: , , .

20.000 lei, amenda pentru achiziția de la persoane fizice a componentelor de cale ferată Noul contract colectiv de muncă valabil pentru anul 2011-2012

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Powered By google

Vizite

  • 46,342 vizite

Categorii

Cele mai bine evaluate


%d blogeri au apreciat asta: